Click for Web Layout

HCADwin Nederlands

  Click for Englisch

Welkom op de HCADwin web site. Bezoek de WebLayout door op het HCADwin logo linksboven te klikken.


Bestel cursusboek
Zie onderaan het blad.


HCADwin is een programma voor het tekenen, printen en simuleren van functionele logische schema's voor besturingen en regelingen. Een eenvoudige simulatie taal is toegevoegd om ook het proces te simuleren.
Er worden IEC1131-achtige symbolen gebruikt, die eenvoudig veranderd of toegevoegd kunnen worden.

HCAD is vanaf 1992 ontwikkeld om een grote real time trainingsimulator (Kolencentrale, 53.000 tags) met zo'n 1100 aansturingen na te spelen en werd voorts geintegreerd met de modeltaal ACSL™ en een visualisatie systeem. Ruim 100 HCAD projecten werden daarbij samengevoegd met een totaal aan 4.500 bladzijden logica en regelingen. HCAD was geschreven in Turbo Pascal 5.5 (MSDOS), maar genereerde FORTRAN code voor een VAX Alpha™ onder VAX-VMS.

In 2006 is HCADwin gebruikt om diezelfde trainingsimulator te migreren naar de PC omgeving. Een aantal specifieke FORTRAN oplossingen kunnen nu volledig in HCADwin worden ondergebracht. De inmiddels 680 MW kolencentrale wordt nu gedaan in 5500 pagina's HCADwin, waarbij de realtime database ruim 206.000 variabelen is gaan tellen. Dit verschil komt voornamelijk voort uit het nu kunnen veroorloven van deze aantallen (omdat geheugen geen beperking meer is), maar ook omdat elk symbool geforceerd aan en uit gezet kan worden. Die faciliteit maakt het testen van de logica erg eenvoudig. In 2007 is de simulator weer volledig operationeel en net als het echte systeem voorzien zijn van een nieuwe beeldschermtechniek. (Er worden maar liefst 15.232 signalen met de operator uitgewisseld)

HCADwin was de volgende logische stap naar Windows.
Geschreven in Delphi™ 7 en een DLL genererend per project in PASCAL code. Het is een goed stuk gereedschap om trainingsimulatoren mee te maken, maar ook om logische schema's te testen.

  • HCADwin tekent snel! Symbolen verbinden is makkelijk. Rubber banding bij het herplaatsen van symbolen. Als HCADwin voor het eerst wordt gebruikt kan de eerste logica al na korte tijd worden getest.
  • De printout kan op maat worden gemaakt. Voeg het eigen logo en dat van de klant toe door een BMP/GIF/WMF/EMF/JPG of HUP aan te wijzen, verander of maak extra globale teksten in de kaders. Elk blad kan tot 6 revisie opmerkingen bevatten.
  • Een project kan tot 999 bladen hebben, maar projecten kunnen worden gegroepeerd tot ruim 700 projecten aan toe. De cross-reference van een project reflecteert daarbij de ook andere projecten. Index- en cross-reference bladen worden automatisch ge-update. De opslag is daarbij erg compact: kleinste project is circa 60 Kb, een blad ongeveer 1 tot 4 Kb, een gemiddeld project van 200 bladen kost ongeveer 600 Kb.
  • Bijna elk symbool kan worden aangepast in elk opzicht. De symbolen staan beschreven in een symbool bibliotheek van platte ASCII, aanpasbaar terwijl HCADwin loopt!
  • Hcad Simulation Language (HSL) is aan boord. Deze krachtige Pascal-achtige taal wordt gebruikt om de natuurwetten van het proces uit te drukken. De interface met de besturingen en regelingen is elegant opgelost.
  • HCADwin gebruikt dBase™ als database, maar dan zonder externe software. De tekeningen worden in een intern, compact formaat opgeslagen. Zodoende zijn er per project slechts twee bestanden. Import/export van de database is mogelijk. HCADwin kent een reeks eigen tabelsoorten zoals DBF, DBH, NSA. Maar leest ook XML of TXT.
  • HCSimul, waarmee de gecompileerde projecten worden uitgevoerd.
  • HCADweb, een webserver waarmee de RTDB (RealTimeDataBase) via TCP/IP en het HTTP protocol kan worden gelezen en geschreven. Een eerste aanzet van HCScada is gemaakt, waarmee op een andere PC via HCADweb een dynamisch beeld van een lopende simulatie kan worden verkregen. HCADweb verzorgt daarbij de trending (die correct omgaat met zomer- en wintertijd.) Vooral de koppeling met de volwassen HMI van Powerspex, PsxCad, is een groot succes en daarmee kunnen trainingsimulatoren worden gerealiseerd van grote systemen.
  • HCADwin kent een speciaal "Pack and Go" formaat. Het project, inclusief alle gerefereerde bestanden, wordt compact opgeslagen in één emailbaar bestand. Na versturen en uitpakken is dan een volledig identiek project, inclusief kaders, logo's e.d. te gebruiken. Omdat meerdere projecten gegroepeerd kunnen worden en ook nog voorzien van de de beeldschermdefinities van PsxCad, kan een complete trainingsimulator definitie in een enkel HCE bestand van enkele Mb worden opgeslagen.

Voor nadere informatie:

Bestel cursusboek
Bestel dit Nederlandstalige cursusboek over toestandsdiagrammen.

Rubberbanding demonstratie
Klik hier voor enkele animaties

Als HCADwin wordt ge-upgrade hoeft er geen un-install worden gedaan.

Na installatie wordt gevraagd te registreren. Onthou de 5 cyfer code en email die. Na ontvangst van de betaling wordt het registratie nummer teruggestuurd. Een enkelvoudige licentie is sinds 2018 nog maar 100 EUR.